The hive

Concurso Kaira Loroo The Hive Templo Ecuménico en Tanaf, Senegal

The Hive project proposes an ecumenical temple in the town of Tanaf, in Senegal. The region is affected by a pressing lack of basic infrastructures, so the multifunctionality of the space is essential.

The Hive Project

He project houses differentiated sacred spaces for different cults, a mosque, a church and an animistic temple, connecting them with a space profane that unifies the set and acts as an antechamber. Plant it follows a geometric pattern formed by irregular pentagons, which allow to single out clearly the enclosures. When these pentagons are extruded in a truncated form upwards we generate sacred areas while doing it downwards we get the profane areas. In this sense, the project deals with duality in reference to the opposition between the profane and the sacred, this being the axis backbone of the project.

The worship spaces are found in truncated pyramid-shaped structures, raised above the ground, creating lighted high spaces zenithal with the aim of highlighting its sacred nature. Materially they are made up of an adobe wall structure providing a condition stereotomic to sacred areas.

Profane space is a continuum that surrounds and unites the sacred areas, being partly below the level of the ground. It houses a fountain of ablutions and several banks to make life in community sheltered in the shade. The roof is roofed the way traditional of the area with straw. It rests on hollow pillars shaped like a truncated pyramid inverted covered with lattices of braided branches, typical of the area. Y which also make up the exterior facade of the project. Materially done with bamboo and wood providing a tectonic condition as opposed to the sacred spaces.

Materiality

Taking into account the characteristics of the site, the materials and techniques constructive use the resources of the environment such as clay, wood, or ceramics, not being necessary to import construction material. Structurally the sacred modules provide a solid refuge from natural disasters, in addition rainwater is collected by collectors and transferred to a warehouse located under the mosque. This will allow of clean water in an emergency and feed the source of ablutions.

In conclusion, The Hive is conceived as a refuge from physical hostility, such as inclement weather and metaphysical hostility, as the need for responses to existential anguish.

Project carried out in collaboration with: Chiara Gallozzi

Gallery